Το Βάστα είναι χωριό στον Νομό Αρκαδίας, χτισμένο σε υψόμετρο 860 μέτρων στις νότιες πλαγιές του Λύκαιου. Ανήκει διοικητικά στο Δήμο Μεγαλόπολης με έδρα τη Μεγαλόπολη και έχει πληθυσμό 62 κάτοικους, σύμφωνα με την απογραφή του 2011. Αναμφισβήτητα πρόκειται για έναν ιδιαίτερο προορισμό με πλούσια φυσική ομορφιά, ιδανικό κάποιος να το επισκεφθεί καθ΄ όλη τη διάρκεια του έτους.
Το χωριό Βάστα απέχει μόλις 25 χιλιόμετρα από τη Μεγαλόπολη και σε αντίθεση με τα υπόλοιπα της περιοχής δεν διαθέτει καταλύματα.
Ο ναός της Αγίας Θεοδώρας
Σε απόσταση 6 χιλιομέτρων από το χωριό, πολύ κοντά στα σύνορα των νομών Μεσσηνίας και Αρκαδίας (αλλά εντός των συνόρων του νομού Αρκαδίας) και σε απόσταση 6 χιλιομέτρων από το χωριό βρίσκεται ο ναός της Αγίας Θεοδώρας που αποτελεί σημαντικό θρησκευτικό μνημείο της περιοχής.
Ο ναός βρίσκεται μέσα σ’ ένα πυκνό δάσος με βελανιδιές και πλατάνια σε μικρή απόσταση από το χωριό Δασοχώρι (2 χλμ.). Το εντυπωσιακό που προσελκύει κάθε χρόνο πλήθος τουριστών είναι ότι 17 μεγάλα δέντρα φύονται στη στέγη του ναού.
Το ρεκόρ Γκίνες
Το μοναστήρι της Αγίας Θεοδώρας έχει μπει στο βιβλίο Γκίνες, ως «θαυμαστό ναΐδριο». Ο λόγος που κατέκτησε μία θέση μέσα στο βιβλίο Γκίνες είναι πως ο μικρός πέτρινος ναός έχει 17 βελανιδιές που ξεπηδούν από τη στέγη του, ενώ οι ρίζες των δέντρων δεν είναι ορατές από κανένα απολύτως σημείο.
Για τον παραπάνω λόγο το εκκλησάκι και μοιραία και το χωριό Βάστα, έχουν γίνει σημεία που προσελκύουν ιδιαίτερα τον θρησκευτικό τουρισμό, αλλά και όλων όσοι κάνουν διακοπές στις γύρω περιοχές και θέλουν να θαυμάσουν το αξιοθαύμαστο μοναστήρι.
Η ιστορία του χωριού
Οι ρίζες του Βάστα είναι χαμένες στην ιστορία, ενώ δεν είναι σίγουρη η ημερομηνία ίδρυσης του. Ωστόσο δεν δείχνει βυζαντινό. Η πρώτη αναφορά που έχει εντοπιστεί στις πηγές προέρχεται από τις απογραφές τις οποίες έκαναν στην Πελοπόννησο οι Βενετοί το 1700 –όπου αναγράφεται με το όνομα Μπάστα. Το οποίο φαίνεται να προέρχεται από τη γαλλική λέξη «bastion», που ίσως απηχεί την εντύπωση που έκανε στους Φράγκους του Πριγκηπάτου της Αχαΐας η φυσικά απρόσιτη και οχυρωμένη θέση όπου είχε χτιστεί το χωριό.
Πού μπορείτε να κάτσετε για φαγητό και καφέ, αν έρθετε στο Βάστα
Στο χωρίο μπορεί να μην διαθέτει καταλύματα διαμονής, ωστόσο οι επισκέπτες που πηγαίνουν για να θαυμάσουν την Αγία Θεοδώρα από κοντά μπορούν να βρούνε μέρη για να απολαύσουν ένα γεύμα ή έναν καφέ.
Το οινοκαφεπαντοπωλείον του Τζίκου
Το κατάστημα ιδρύθηκε το 1913 και διαθέτει μια μεγάλη ιστορία. Μάλιστα, στα γύρω από την ίδρυσή του εμπλέκεται και το όνομα του διαβόητου ληστή Καράμπελα, ο οποίος έγινε μέχρι και αντικείμενο δημοτικού τραγουδιού.
Στα παλιότερα χρόνια το καφενείο εκτελούσε και χρέη ταχυδρομείου, ιατρείου, αργότερα και τηλεφωνείου, σε εποχές που το Βάστα είχε μόνο δύο τηλέφωνα όλα κι όλα (το άλλο βρισκόταν στο κοινοτικό γραφείο). Βέβαια, το οίκημα δεν είναι το ίδιο με του 1913, καθώς κρίθηκε σεισμόπληκτο μετά τον σεισμό του 1966, οπότε το καφενείο ανοικοδομήθηκε στην ίδια θέση το 1974.
Ο «Κήπο της Αγιάς»
Στην περιοχή της Αγίας Θεοδώρας θα βρείτε δύο εξαιρετικές επιλογές για φαγητό, τον «Κήπο της Αγιάς» και τον «Νερόμυλο του Νικόλα».
Ο «Κήπος της Αγιάς» λειτουργεί από το 2013 και βρίσκεται λίγα μέτρα από το εκκλησάκι, ανοίγοντας νωρίς το πρωί και κλείνοντας αργά το απόγευμα.
Ο «Νερόμυλος του Νικόλα»
Το κατάστημα έχει υπέροχη παραδοσιακή κουζίνα και συνδυάζει την εστίαση με έναν παραδοσιακό μύλο, που στέκει στην περιοχή ήδη από τον 19ο αιώνα.
Λειτουργεί ως παραδοσιακή ταβέρνα από το 1986 και θα τον βρείτε ανοιχτό και τον χειμώνα. Πολλά από τα υλικά προέρχονται από τον κήπο και τη φάρμα του ιδιοκτήτη του, ενώ το ψήσιμο των φαγητών γίνεται σε ξυλόφουρνο.