Αγοράζοντας ένα βάζο μέλι σίγουρα σε όλους γεννάται το ερώτημα «Είναι άραγε γνήσιο ή νοθευμένο;». Και φυσικά στη συνέχεια έρχονται και οι δεύτερες σκέψεις σχετικά με το τι κινήσεις μπορείτε να κάνετε ώστε να βεβαιωθείτε για την γνησιότητα και την άριστη ποιότητα του μελιού.
Η διαδικασία αυτή της σκέψης και της αμφιβολίας γενικότερα είναι λογική, λαμβάνοντας υπόψιν ότι όλοι γνωρίζουν πως υπάρχουν επιτήδειοι οι οποίοι ουκ ολίγες φορές έχουν προβεί σε νοθεία του προϊόντος τους με φτηνές γλυκαντικές ουσίες, προκειμένου να αυξήσουν την ποσότητα του μελιού τους και κατ’ επέκταση την αύξηση των εσόδων τους.
Σαφέστατα η κίνηση αυτή δεν είναι ηθική, γι’ αυτό και ο καταναλωτής θα πρέπει να κάνει την δική του έρευνα αγοράς ώστε να προστατεύσει τόσο το καλάθι των αγορών του –διασφαλίζοντας την ποιότητα των τροφίμων και κατ’ επέκταση και της υγείας του, όσο και την τσέπη του γενικότερα.
Το μέλι είναι μια υπερτροφή με πλούσια ευεργετικά για τον οργανισμό συστατικά και διαθέτει υπέροχη γεύση κάνοντας μας να το αγαπούμε και να το καταναλώνουμε σε καθημερινή βάση. Μπορούμε να βρούμε μέλι διαφόρων ειδών που όλες όμως έχουν κάτι κοινό…την ενίσχυση του οργανισμού μας.
Ο πρώτος και βασικότερος κανόνας για να καταλάβουμε αν το μέλι μας είναι αγνό, είναι να γνωρίζουμε τα χαρακτηριστικά του. Το χρώμα, η υφή, το άρωμα και η γεύση ποικίλλουν σε κάθε τύπο μελιού. Για παράδειγμα, το θυμαρίσιο μέλι είναι ανοιχτόχρωμο και πιο λεπτόρρευστο ενώ το μέλι βελανιδιάς είναι σκουρόχρωμο και παχύρρευστο. Οποιαδήποτε παρέκκλιση από τα συνήθη χαρακτηριστικά θα πρέπει να μας βάλει σε δεύτερες σκέψεις και να μας προβληματίσει.
Πώς λοιπόν θα ξεχωρίσουμε το γνήσιο μέλι;
Η δοκιμή με το κουταλάκι
Ο πρώτος τρόπος είναι να γεμίσουμε ένα κουτάλι με μέλι και να το αφήσουμε να τρέξει από ύψος. Με αυτόν τον τρόπο δημιουργείται μια λεπτή γραμμή. Αν η γραμμή του μελιού είναι συνεχής και δεν κόβεται μέχρι να αδειάσει σχεδόν το κουταλάκι, τότε το μέλι είναι ανόθευτο.
Η δοκιμή με το νερό
Το μέλι ως γνωστόν δεν διαλύεται σε νερό που βρίσκεται σε θερμοκρασία περιβάλλοντος. Ρίχνοντας μια κουταλιά μέλι μέσα σε ένα ποτήρι γεμάτο με νερό, το μέλι θα πρέπει να πέσει στον πάτο του ποτηριού χωρίς να διαλυθεί. Ωστόσο, αν αυτό δεν συμβεί και το μέλι διαλυθεί ή θολώσει το νερό τότε αυτό σημαίνει πως είναι νοθευμένο.
Η δοκιμή με το κερί
Το μέλι είναι εύφλεκτο διότι δεν περιέχει υγρασία υπό φυσιολογικές συνθήκες. Αν βουτήξουμε λοιπόν το φιτίλι ενός κεριού μέσα στο μέλι και προσπαθήσουμε να το ανάψουμε, αυτό θα καεί κανονικά. Στην αντίθετη περίπτωση σημαίνει ότι το μέλι είναι νοθευμένο.
Η δοκιμή με το στυπόχαρτο
Ρίχνοντας αγνό μέλι πάνω σε ένα στυπόχαρτο αυτό δεν απορροφάται. Αν όμως συμβεί το αντίθετο, δηλαδή απορροφηθεί, αυτό σημαίνει ότι το μέλι δεν είναι αγνό.
Η κρυσταλοποίηση του μελιού & η γνησιότητα του
Όλοι μας γνωρίζουμε τη φράση «Το μέλι παγώνει». Στην πραγματικότητα το λεγόμενο «ζαχάρωμα ή κρυσταλλοποίηση του μελιού» -όπως είναι ο ακριβής επιστημονικός όρος, τις περισσότερες φορές και ανάλογα με το είδος και τις συνθήκες διατήρησής του δε σημαίνει ότι το μέλι μας είναι νοθευμένο.
Το μέλι είναι ένα θαύμα της φύσης! Φροντίστε να προμηθεύεστε αγνό μέλι και να επωφελείστε των ευεργετικών συστατικών του.