Πώς να καταναλώσετε το καρότο για να έχετε τη μέγιστη απορρόφηση της βιταμίνης Α

Τα καρότα είναι ένα αγαπημένα και θρεπτικά λαχανικά, γνωστά για την τραγανή υφή και τη γλυκιά τους γεύση. Δεν είναι μόνο μια γευστική προσθήκη στα γεύματά μας, αλλά είναι επίσης γεμάτα με απαραίτητα θρεπτικά συστατικά.

 

Λίγα λόγια

Το καρότο τρώγεται ωμό είτε σκέτο, είτε σε σαλάτες (κυρίως συνοδεύοντας το λάχανο), ή σαν τουρσί, και αποτελεί μία εξαιρετική τροφή για τον οργανισμό αφού είναι πλούσιο σε βιταμίνη Α και έχει αρκετή ποσότητα από βιταμίνες Β1, Β2 καθώς και νιασίνη.

 

Χρήσιμες ιδιότητες των καρότων

Η κατανάλωση καρότων συμβάλλει στην:

  • Βελτίωση της λειτουργίας των αναπνευστικών οργάνων
  • Θεραπεία οφθαλμικών παθήσεων όπως επιπεφυκίτιδα και βλεφαρίτιδα
  • Ενίσχυση των ούλων και των δοντιών
  • Μείωση του κινδύνου καρκινικών όγκων
  • Υγεία του δέρματος τη θεραπεία της ανεπάρκειας βιταμινών εξάλειψη των νεφρικών παθήσεων
  • Ενίσχυση των τοιχωμάτων των αιμοφόρων αγγείων και των καρδιακών μυών
  • Βελτίωση της λειτουργίας του εγκεφάλου αύξηση της συγκέντρωσης της προσοχής και βελτίωση της μνήμης ενίσχυση των οστών αύξηση της αντίστασης στα κρυολογήματα και τις λοιμώξεις
  • Βελτίωση της σύνθεσης του αίματος επιβράδυνση της γήρανσης
  • Έχει αντιοξειδωτικό, διουρητικό και χολερετικό αποτέλεσμα και μειώνει τον αριθμό των βακτηρίων στην στοματική κοιλότητα αμέσως μετά την κατανάλωση.

 

Ο ρόλος της βιταμίνης Α

Η βιταμίνη Α είναι μια λιποδιαλυτή βιταμίνη η οποία σχηματίζεται στον οργανισμό από τα καροτενοειδή (προβιταμίνες).  Η ρετινόλη και το βήτα-καροτένιο είναι μερικές από τις πιο κοινές μορφές βιταμίνης Α που βρίσκονται στις τροφές και τα συμπληρώματα διατροφής. Το μόριο αυτό αποθηκεύεται κατά βάση στο συκώτι και λαμβάνεται μέσω της διατροφής.

 

Τα οφέλη

  • Συμβάλλει στο φυσιολογικό μεταβολισμό του σιδήρου
  • Συμβάλλει στη διατήρηση της φυσιολογικής κατάστασης των βλεννογόνων και του δέρματος
  • Συμβάλλει στη διατήρηση της φυσιολογικής όρασης
  • Συμβάλλει στη φυσιολογική λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος
  • Συμμετέχει στη διαδικασία της κυτταρικής διαίρεσης
  • Η ρετινόλη, μια από τις πιο κοινές μορφές της Βιταμίνης Α εμφανίζει εξαιρετικές δράσεις στο πρόσωπο και ειδικότερα στην αντιμετώπιση της ακμής

 

Η μαγειρική διαδικασία

Τα λαχανικά, συμπεριλαμβανημένων και των καρότων, είναι θρεπτικά στην ακατέργαστη μορφή τους, ωστόσο το μαγείρεμά τους μπορεί να ενισχύσει σημαντικά την απορρόφηση της βιταμίνης Α. Το κλειδί εδώ βρίσκεται στη μέθοδο παρασκευής και συγκεκριμένα στη χρήση ελαιόλαδου.

 

Σχετικά με αυτό η διατροφολόγος, Δήμητρα Παπαμίχου, συστήνει το μαγείρεμα των καρότων για την ενίσχυση της διατροφικής τους αξίας, τονίζοντας πως το ελαιόλαδο έχει αναδειχθεί ως ένας ξεχωριστός σύμμαχος σε αυτή τη διαδικασία.

 

Συγκεκριμένα, όταν τα καρότα σοτάρονται ή μαγειρεύονται με ελαιόλαδο ενισχύεται η βιοδιαθεσιμότητα των θρεπτικών συστατικών, συμπεριλαμβανομένης της βιταμίνης Α, κάνοντάς τα να απορροφώνται πιο εύκολα από το σώμα μας.

 

Μάλιστα σύμφωνα με μελέτη διαπιστώθηκε πως όταν τα καρότα σοτάρονται σε ελαιόλαδο, η απορρόφηση της βιταμίνης Α αυξάνεται σημαντικά. Επιπλέον από τα αποτελέσματα της εν λόγω μελέτης αποκαλύφθηκε ότι το σοτάρισμα των καρότων σε ελαιόλαδο οδήγησε σε αξιοσημείωτη εξαπλάσια αύξηση στην απορρόφηση της βιταμίνης Α, σε σύγκριση με την κατανάλωση ωμών καρότων.

 

H αιτία πίσω από αυτό το φαινόμενο είναι η λιποδιαλυτή φύση της βιταμίνης Α. Το ελαιόλαδο, που είναι μια υγιής πηγή μονοακόρεστων λιπαρών, βοηθά στη διάλυση της λιποδιαλυτής βιταμίνης Α που υπάρχει στα καρότα, καθιστώντας το πιο άμεσα διαθέσιμο για απορρόφηση από τον πεπτικό σωλήνα. Επιπλέον, το μαγείρεμα των καρότων μαλακώνει τα κυτταρικά τους τοιχώματα, διασπώντας τις σκληρές ίνες του φυτού και βοηθώντας περαιτέρω στην απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών.