Υλικά
(Ποσότητα: 30 τεμάχια)
- 1 ποτήρι (νερού) ζάχαρη
- 1 ποτήρι (νερού) σπορέλαιο
- 1 ποτήρι (νερού) φυσικό χυμό πορτοκάλι
- Ξύσμα από 2 πορτοκάλια
- 1 κ.γ. σόδα φαγητού
- 1 βανίλια
- 1 κιλό περίπου αλεύρι γ.ο.χ. (κοσκινισμένο)
- 1-2 κρόκοι αυγού
Εκτέλεση
- Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε το σπορέλαιο, το ξύσμα πορτοκαλιού και τη ζάχαρη και τα χτυπάμε με ένα σύρμα μέχρι αυτά να ομογενοποιηθούν.
- Στη συνέχεια προσθέτουμε λίγο αλεύρι, την βανίλια και συνεχίζουμε να ανακατεύουμε.
- Έπειτα προσθέτουμε τον μισό χυμό πορτοκαλιού και λίγο αλεύρι ακόμη.
- Στη συνέχεια διαλύουμε την σόδα φαγητού μέσα στον υπόλοιπο χυμό πορτοκαλιού (με προσοχή πάνω από το μπολ που ήδη δουλεύουμε) και το προσθέτουμε. Ο λόγος που πρέπει αυτό να γίνει είναι γιατί μπαίνοντας η σόδα μέσα στον φυσικό χυμό θα αφρίσει και θα υπερχειλίσει.
- Έπειτα προσθέτουμε αλεύρι τόσο όσο να μην κολλάει στα χέρια μας.
- Τελειώνουμε την εκτέλεση της συνταγής πλάθοντας τα κουλουράκια σε όμοια μεγέθη για να ψηθούν όλα ομοιόμορφα.
- Στην συνέχεια τοποθετούμε λαδόκολλα σε ένα ταψί και βάζουμε πάνω τα κουλουράκια, με απόσταση το ένα από το άλλο.
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180οC.
- Βάζουμε τους κρόκους σε ένα μπολ και με ένα πιρούνι χτυπάμε ελαφρά.
- Έπειτα αλείφουμε πάνω στα κουλούρια τον χτυπημένο κρόκο και τα ψήνουμε για 15 με 20 λεπτά μέχρι να ροδίσουν ελαφρά.
*Tips: Αφού κρυώσουν τα κουλουράκια τοποθετήστε τα σε ένα αεροστεγές δοχείο και αφήστε τα κλειστά για 2-3 ώρες.