Ελληνικό υπερτρόφιμο με κορυφαία αντικαρκινική δράση

Όλοι γνωρίζουμε για τα πλούσια ευεργετικά συστατικά του ελαιόλαδου, ένα προϊόν που παράγεται στην χώρα μας και αποτελεί βάση στην διατροφή των Ελλήνων. Πέραν όμως όσων γνωρίζουμε, μια νέα μελέτη –που πραγματοποιήθηκε χρησιμοποιώντας ελληνικό ελαιόλαδο από την ποικιλία Λιανολιά Κέρκυρας- σχετικά με τα φαινολικά συστατικά αυτής της τροφής έδειξε ότι παίζουν ευεργετικό ρόλο σε ασθενείς με χρόνια λεμφοκυτταρική λευχαιμία, ενώ βάση μιας άλλης έρευνας έδειξε πως ισχυρός είναι ο ευεργετικός ρόλος του ελαιόλαδου και σε πάσχοντες από Χρόνια Λεμφοκυτταρική Λευχαιμία (ΧΛΛ).

Σε πρόσφατη ανακοίνωση του το «World Olive Center for Health-WOCH» γνωστοποίησε τα αποτελέσματα μιας καινοτόμου μελέτης, που σχετίζονται με την επίδραση των φαινολικών συστατικών του ελαιόλαδου στη Χρόνια Λεμφοκυτταρική Λευχαιμία (ΧΛΛ) μετά από μια τυχαιοποιημένη πιλοτική κλινική δοκιμή.

Η μελέτη αυτή –η οποία χαρακτηρίζεται πειραματική και που τα αποτελέσματα της δημοσιεύτηκαν στο έγκυρο διεθνές επιστημονικό περιοδικό Frontiers in Oncology, πραγματοποιήθηκε παρακολουθώντας 22 ασθενείς οι οποίοι είχαν διαγνωστεί με Χρόνια Λεμφοκυτταρική Λευχαιμία (ΧΛΛ) πρώιμου σταδίου και οι οποίοι βρίσκονταν υπό ιατρική επίβλεψη και δεν λάμβαναν κάποια θεραπευτική αγωγή.

Σε δήλωση της η Δρ. Ελένη Μέλλιου τόνισε: «Είναι η πρώτη φορά που καταφέραμε να αποδείξουμε ότι η από του στόματος χορήγηση ημερήσιας δόσης 25 mg ελαιοκανθάλης και ελαιασίνης μέσω της κατανάλωσης 40 ml εξαιρετικού παρθένου ελαιόλαδου για περίοδο έξι μηνών μπορούσε να είναι ευεργετική για τους ασθενείς με ΧΛΛ, μειώνοντας τα λευκά τους αιμοσφαίρια, προκαλώντας την απόπτωση των καρκινικών τους κυττάρων και βελτιώνοντας το μεταβολισμό τους. Η μελέτη πραγματοποιήθηκε χρησιμοποιώντας ελληνικό ελαιόλαδο από την ποικιλία Λιανολιά Κέρκυρας».

Για την διεξαγωγή της εν λόγω μελέτης συνεργάστηκαν οι παρακάτω επιστήμονες: Αν.Καθ. Προκόπης Μαγιάτης και Δρ. Ελένη Μέλλιου -από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και το Παγκόσμιο Κέντρο Ελιάς για την Υγεία (WOCH), η Επ. Καθ. Andrea Paola Rojas -από το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, ο Δρ. Ι. Κοντονής -από το Νοσοκομείο Λακωνίας, ο Αν.Καθ. Τ. Νομικός -από το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο, και οι συνεργάτες τους Α. Ιωαννίδης, I. Δημόπουλος, Γ. Κοσμίδης, M. Kατσά.

Τη μελέτη αυτή ξεκίνησαν οι Δρ. Μαγιάτης και Δρ. Μέλλιου, όταν πληροφορήθηκαν από ασθενείς με ΧΛΛ στις ΗΠΑ ότι τα καρκινικά λευκά τους αιμοσφαίρια μειώθηκαν όταν άρχισαν να καταναλώνουν ελαιόλαδο με υψηλή περιεκτικότητα σε ελαιοκανθάλη και ελαιασίνη.

Τη χρηματοδότηση της συγκεκριμένης έρευνας ανέλαβε το μη κερδοσκοπικό οργανισμό Παγκόσμιο Κέντρο Ελιάς για την Υγεία (www.worldolivecenter.com) με έσοδα που προέρχονται εξ ολοκλήρου από συνδρομές μελών, αναλύσεις ελαιόλαδων με qNMR και ιδιωτικές δωρεές.

 

Όπως δήλωσε ο Δρ. Μαγιάτης: «Ένας από τους βασικούς μας στόχους ήταν να διερευνήσουμε την υπόθεση ότι η βιοδραστικότητα του ελαιόλαδου εναντίον του καρκίνου σχετίζεται με την περιεκτικότητα του σε συγκεκριμένα φαινολικά συστατικά και ιδίως τις ουσίες ελαιοκανθάλη και ελαιασίνη όπως είχαμε πρόσφατα δείξει για την αναστολή συσσωμάτωσης των αιμοπεταλίων  και για τη βελτίωση της γνωστικής λειτουργίας σε ασθενείς σε πρώιμο στάδιο της νόσου Alzheimer».

Τέλος, η Δρ. Paola Rojas διευκρίνισε ότι: «Τα αποτελέσματα αυτής της πιλοτικής μελέτης δεν πρέπει να χρησιμοποιηθούν σαν οριστική απόδειξη αποτελεσματικότητας αλλά σαν μια ισχυρή ένδειξη ότι η μελέτη αξίζει να υποστηριχθεί ώστε να γίνει πολυκεντρική και σε μεγάλο αριθμό ασθενών».