Cranberry: Ένα σύμμαχος της υγείας

Σύμφωνα με έρευνες αποδεικνύεται όλο και πιο έντονα ο ευεργετικός ρόλος που παίζει στον οργανισμό μας, ενώ και η γαστρονομία το έχει ενσωματώσει σε πολλές συνταγές τόσο της μαγειρικής, όσο και της ζαχαροπλαστικής. Το cranberry (κράνμπερι ή Οξύκοκκο), είναι ένας καρπός εξαιρετικά πλούσιος σε βιταμίνη C, πολυφαινόλες και αντιοξειδωτικά. Η παρουσία του έγινε γνωστή από το 1500 -από την εποχή των Ινδιάνων της Βορείου Αμερικής, και συμβάλει σημαντικά στην προστασία έναντι των λοιμώξεων και όχι μόνο.

 

Μεταξύ των ιδιοτήτων, σημαντική είναι η αντικαρκινική του δράση καθώς προστατεύει μεταξύ άλλων από τον καρκίνο του μαστού, ενώ με τις αντιγηραντικές και θρεπτικές του ιδιότητες βοηθάει το δέρμα δίνοντας λάμψη και ομορφιά. Το cranberry βοηθάει επίσης στην αποτροπή του έλκους στομάχου και της οδοντικής πλάκας, ενώ έχει αποδεδειγμένες ευεργετικές ιδιότητες στο ουροποιητικό, το αναπνευστικό, το καρδιαγγειακό αλλά και στην υγιεινή του στόματος.

 

Πώς μπορείτε να το καταναλώσετε

Τα αποξηραμένα cranberries μπορείτε να τα βρείτε και να τα καταναλώσετε ωμά, είτε ως ένα υγιεινό σνακ ή συνοδευτικό σε κάποια σαλάτα, ενώ μπορείτε να το συνδυάσετε με πολυάριθμες συνταγές μαγειρικής και ζαχαροπλαστικής. Μπορείτε να τα βρείτε επίσης στην αγορά ως χυμό ή σάλτσα, οι οποία είναι ιδανική για εορταστικές αλλά και καθημερινές συνταγές.