Το διαστημικό ηλιακό παρατηρητήριο της NASA, Solar Dynamics Observatory, τα τελευταία 24ωρα κατέγραψε την εμφάνιση τριών νέων ηλιακών κηλίδων στην επιφάνεια του Ήλιου.
Μια εντυπωσιακή εικόνα, που δείχνει το απειλητικό «χαμόγελο» του ήλιου κατέγραψε προ ημερών ο δορυφόρος της NASA, Solar Dynamics Observatory, με την αμερικανική διαστημική υπηρεσία να σπεύδει να τη δημοσιεύσει τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Η δημοσίευση της NASA
Η NASA σε ανάρτησή της στο Twitter δημοσιοποίησε τη φωτογραφία γράφοντας την φράση «Πες τυρί!» και πρόσθεσε: «Σήμερα, το Solar Dynamics Observatory της NASA απαθανάτισε τον ήλιο να “χαμογελά”».
Σε αυτή, όπως τονίζει, φαίνονται στο υπεριώδες φως μερικές σκοτεινές κηλίδες στην επιφάνεια του Ήλιου. Αυτές είναι γνωστές και ως στεμματικές οπές.
Τι είναι οι ηλιακές κηλίδες
Ηλιακές κηλίδες είναι παροδικά φαινόμενα που εμφανίζονται στην επιφάνεια του Ηλίου, τη λεγόμενη φωτόσφαιρα, της οποίας και θεωρούνται οι περισσότερο εντυπωσιακοί και ενδιαφέροντες σχηματισμοί της. Είναι ορατές ως σκοτεινές μικρές ή μεγαλύτερες κυκλικές επιφάνειες – κηλίδες, σε σχέση με τις γειτονικές περιοχές της φωτόσφαιρας, που περιβάλλονται από λιγότερο σκοτεινές στεφάνες ινώδους υφής.
Say cheese! 📸
Today, NASA’s Solar Dynamics Observatory caught the Sun “smiling.” Seen in ultraviolet light, these dark patches on the Sun are known as coronal holes and are regions where fast solar wind gushes out into space. pic.twitter.com/hVRXaN7Z31
— NASA Sun, Space & Scream 🎃 (@NASASun) October 26, 2022
Επιστημονική τοποθέτηση για τις τρεις κηλίδες
Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι τρεις κηλίδες που έκαναν την εμφάνιση τους ανήκουν σε μια υποκατηγορία των ηλιακών κηλίδων και τους έχει δοθεί η ονομασία «στεμματικές οπές». Τα μαγνητικά κυρίως φαινόμενα που παράγουν και εξελίσσονται σε αυτές τις ηλιακές τρύπες οδηγούν στην εκτόξευση στο Διάστημα φορτισμένων σωματιδίων με ταχύτητες άνω του 1,5 εκατ. χλμ./ώρα.
Μάλιστα σύμφωνα με τους υπολογισμούς των επιστημόνων, που παρακολουθούν την εξέλιξη του φαινομένου, αυτό το ηλιακό τσουνάμι σωματιδίων αναμένεται να φτάσει στη Γη και να χτυπήσει το μαγνητικό της πεδίο αυτό το Σαββατοκύριακο 29-30 Οκτωβρίου.
Δεν υπάρχει πρόβλεψη για την ένταση του χτυπήματος και το εύρος των πιθανών συνεπειών του.