Κωνσταντίνος Λαμπράκης. 12 χρόνια επιτυχημένης πορείας

Ο διπλωματούχος μηχανολόγος μηχανικός και ενεργειακός επιθεωρητής Κωνσταντίνος Λαμπράκης, δραστηριοποιείται στην τοπική αγορά εδώ και 12 χρόνια. Έχοντας αποκομίσει μεγάλη εμπειρία από την εκτέλεση των προγραμμάτων “Εξοικονόμηση κατ’ οίκον I και II” και με την υλοποίηση πολυάριθμων και ποικιλόμορφων ενεργειακών έργων έχει τη δυνατότητα να σας προτείνει την καλύτερη λύση για την ενεργειακή αναβάθμιση του σπιτιού σας.

Κύριε Λαμπράκη, το τέλος αυτής της χρονιάς σας βρίσκει σε έναν νέο χώρο.

Πράγματι, η επιθυμία μας για εξέλιξη και για παροχή βέλτιστων υπηρεσιών αβίαστα μας οδήγησε στην επιλογή ενός μεγαλύτερου και πιο λειτουργικού χώρου.

Υπήρξε μεγάλο ενδιαφέρον από τους πολίτες για συμμετοχή στο πρόγραμμα «Εξοικονόμηση κατ’ οίκον ΙΙ». Μπορείτε να μας πείτε, γιατί αξίζει να ενταχθεί κανείς στο Πρόγραμμα;

Στο πρόγραμμα του 2018 αναλάβαμε κι εντάξαμε 38 φακέλους με 100% επιτυχία και υλοποιήσαμε 70 ενεργειακά έργα. Συνεχίζουμε με την ίδια επιτυχία και στο «Εξοικονόμηση κατ’ οίκον ΙΙ» εντάσσοντας σχεδόν όλους που αναλάβαμε. Η συμμετοχή των ενεργοβόρων κατοικιών στο πρόγραμμα ειναι αναγκαία καθ’ ότι τα κτίρια αποτελούν ένα μεγάλο ενεργειακό καταναλωτή που διαθέτει υψηλό δυναμικό εξοικονόμησης ενέργειας. Ανακαινίζω το σπίτι μου με ελάχιστο κεφάλαιο, επιδότηση έως 70% κι επιπλέον άτοκο δάνειο για 4-6 χρόνια, εξοικονομώ χρήματα, αυξάνω την αξία του ακινήτου μου και την ενεργειακή του κλάση, αποκτώ δωρεάν Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης, βελτιώνω την υγεία και την ποιότητα ζωής μου και βοηθάω στη μείωση της ρύπανσης του περιβάλλοντος.

H επιθυμία μας για εξέλιξη μας οδήγησε στην επιλογή ενός μεγαλύτερου και πιο λειτουργικού χώρου.

 

Ποια κτίρια θεωρούνται ενεργοβόρα;

Ενεργοβόρα κτίρια θεωρούνται αυτά που αντιμετωπίζουν θέματα, όπως, παλαιότητα και αδυναμία ενσωμάτωσης σύγχρονης τεχνολογίας, μερική ή παντελή έλλειψη θερμομόνωσης στο κέλυφος του κτιρίου, συμπεριλαμβανομένου του δώματος/στέγης και πιλοτής, παλαιάς τεχνολογίας κουφώματα και υαλοπίνακες, ελλιπή ηλιοπροστασία και αντικατάσταση συστημάτων θέρμανσης.

Τι σημαίνει ενεργειακή αναβάθμιση;

Η παλαιότητα του κτιρίου έχει σχέση με την ενεργειακή κλάση του και αφορά στην εξοικονόμηση ενέργειας που πετυχαίνει. Υπάρχουν εννέα ενεργειακές κατηγορίες που αντιστοιχούν στην ενεργειακή απόδοση του κτιρίου. Οι καλύτερες βαθμίδες είναι οι Α+, Α, Β+, Β και αφορούν τα καινούργια κτίρια που έχουν κατασκευαστεί με τις σύγχρονες προδιαγραφές. Οι κατηγορίες Γ, Δ, Ε συνήθως αφορούν σπίτια που έχουν κατασκευαστεί με τον παλιό κανονισμό θερμομόνωσης, δηλαδή μετά το 1979 και οι τελευταίες κατηγορίες Ζ και Η αφορούν παλιά κτίρια, που είναι η πλειοψηφία των κατοικιών στην Ελλάδα. Με την ενεργειακή αναβάθμιση λοιπόν πετυχαίνουμε την υψηλότερη ενεργειακή κλάση.

Βλέπουμε ότι τα τελευταία χρόνια η οικονομική κρίση, σε συνδυασμό με την αυξημένη τιμή του πετρελαίου θέρμανσης, έχει οδηγήσει σε μία έντονη αναζήτηση από πλευράς καταναλωτών για οικονομικά προσιτές λύσεις θέρμανσης. Εσείς τι προτείνετε;

Οι καταναλωτές συνεχώς αναζητούν, όπως πολύ σωστά είπατε, νέες και πιο οικονομικές λύσεις για να καλύψουν τις ανάγκες της κατοικίας τους σε θέρμανση και πολλές φορές και σε ψύξη. Η θέρμανση με αντλίες θερμότητας είναι πλέον διαδεδομένη και τα τελευταία χρόνια με την αύξηση της τιμής του πετρελαίου έγινε γνωστή στο ευρύ κοινό για οικιακή χρήση. Μάλιστα, από την εμπειρία που έχω στα Προγράμματα του Εξοικονομώ που ήδη έχω υλοποιήσει, η αντλία θερμότητας αποτελεί την πρώτη επιλογή στη θέρμανση.

Aπό την εμπειρία που έχω η αντλία θερμότητας αποτελεί την πρώτη επιλογή στη θέρμανση.

 

Από οικονομικής απόψεως, οι αντλίες θερμότητας θα λέγατε εν τέλει ότι συμφέρουν; Και σε ποιες περιπτώσεις μπορούμε να πούμε ότι υπάρχει μεγαλύτερο οικονομικό όφελος; Σε μεγαλύτερα κτίρια για παράδειγμα;

Ναι, θα λέγαμε ότι σαφέστατα συμφέρουν. Η τοποθέτηση μιας αντλίας θερμότητας πρώτα από όλα δεν είναι μια πρόσκαιρη λύση. Είναι μια λύση που σχεδιάζεται για μακροχρόνια και συνεχή χρήση. Συμφέρει επίσης, γιατί ένα μεγάλο ποσοστό της ενέργειάς της προέρχεται από το φυσικό περιβάλλον. Φυσικά συμφέρει και από οικονομικής πλευράς αφού καταναλώνοντας πετρέλαιο ξοδεύουμε σχεδόν τριπλάσια απ’ ότι με την αντλία θερμότητας. Το όφελός μας αυξάνεται βέβαια όσο αυξάνονται και οι ανάγκες μας, άρα και η κατανάλωσή μας.

Ολοένα και περισσότερο ακούγεται ότι το επόμενο διάστημα θα έρθει το φυσικό αέριο στην πόλη μας. Θα μπορούσατε να μας πείτε λίγα λόγια γι’ αυτό;

Το φυσικό αέριο μπήκε στη ζωή των ελληνικών νοικοκυριών τα τελευταία χρόνια, όμως διεκδικεί κυρίαρχη θέση στον τομέα της θέρμανσης, καθώς το δίκτυό του εξαπλώνεται διαρκώς. Στις αρχές του νέου έτους θα αρχίσουν οι δημοπρατήσεις των έργων του φυσικού αερίου για τη Δράμα και τις υπόλοιπες πόλεις της Περιφέρειας Α.Μ.Θ. Η κατασκευή των έργων θα αρχίσει τον Ιούνιο ή Ιούλιο του 2020 με ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2023. Μέχρι τότε θα έχουν προχωρήσει σταδιακά περίπου 2.350 συνδέσεις φυσικού αερίου στη Δράμα, από τις οποίες οι 2.000 θα αφορούν οικιακές, μεταξύ αυτών και κοινόχρηστες συνδέσεις.

Store | Green Mech, Address | Π. Διονυσίου 2, Contact | 25210 45907