Dry Anger Amarantidis: Ξέρεις την ορολογία στο ψήσιμο του κρέατος;

Όταν παραγγέλνεις κρέας σε ένα εστιατόριο, ο σερβιτόρος πάντα ρωτάει πώς το προτιμάς ψημένο και αν δεν ξέρεις τη διαφορά μεταξύ του κάθε τρόπου ψησίματος, κινδυνεύεις να βρεθείς με ένα υπερβολικά ωμό ή με ένα παραψημένο για τα γούστα σου κρέας. Το σωστό ψήσιμο του κρέατος απαιτεί καλή τεχνική από τον σεφ ο οποίος πρέπει να λαμβάνει υπόψη τις προτιμήσεις του πελάτη, αλλά και να διασφαλίζει ότι η υγεία του δε θα απειληθεί από ιούς και βακτήρια. Δες λοιπόν τι σημαίνει η κάθε ορολογία στο ψήσιμο του κρέατος, για να αποφεύγεις τις δυσάρεστες εκπλήξεις.

Blue ή Blue rare ή Seared:

Το κρέας έχει περάσει από δυνατό τηγάνι, αλλά το εσωτερικό του είναι ακόμη σχεδόν κρύο και ουσιαστικά ωμό.

Black & Blue:

Είναι το ίδιο με το blue, απλώς αλλάζει η εξωτερική επιφάνεια η οποία είναι αρκετά πιο σκούρα γιατί το τηγάνι είναι πιο καυτό.

Rare:

Το εξωτερικό του κρέατος έχει γκρίζο προς καφετί χρώμα και το εσωτερικό του είναι κόκκινο με αρκετά υγρά και λίγο ζεστό. Η θερμοκρασία στο κέντρο του κρέατος δεν ξεπερνά τους 50-52 βαθμούς.

Medium Rare:

Το εσωτερικό του έχει ροζ χρώμα και η θερμοκρασία στο κέντρο του κρέατος είναι στους 55 βαθμούς.
Medium: Το εξωτερικό του κρέατος έχει σκούρο καφέ χρώμα και στο κέντρο ανοιχτό ροζ. Η θερμοκρασία του είναι στους 63 βαθμούς.

Medium Well:

Η θερμοκρασία του κρέατος φτάνει στους 68 βαθμούς και υπάρχει μια ευδιάκριτη διχρωμία, με το εξωτερικό να έχει σκούρο χρώμα και το κέντρο ανοιχτό ροζ.

Well done:

Η θερμοκρασία του κρέατος έχει φτάσει στους 73 βαθμούς και δεν υπάρχει έντονη διχρωμία ανάμεσα στο κέντρο και στο εξωτερικό του.

Τα παραπάνω θα σου φανούν πολύ χρήσιμα και όταν ψήνεις κρέας στο σπίτι. Το μόνο που χρειάζεσαι είναι ένα θερμόμετρο κουζίνας.

Store | Dry Ager Αμαραντίδης, Store Manager | Άρης Αμαραντίδης, Address | Μελενίκου 10Α, Contact | 2521 033159