Οι ανατιμήσεις δεν έχουν τέλος με τους επιχειρηματίες να δίνουν μάχη ώστε να κρατήσουν τις επιχειρήσεις τους ανοιχτές. Κάτι ανάλογο συμβαίνει και στους εμπόρους, οι οποίοι και βλέπουν την κατάσταση της αγοράς να καταρρέει συνεχώς.
Δύσκολοι περίοδο διανύουν και οι έμποροι του καφέ, οι οποίοι σε μια προσπάθεια να απορροφήσουν τους κραδασμούς της δύσκολης αυτής περιόδου, ζητούν την κατάργηση του φόρου στον καφέ από την εποχή της οικονομικής κρίσης.
Σχετικά με την κατάργηση του συγκεκριμένου φόρου, του οποίου αποτελεί πάγιο αίτημα για τους εμπόρους καφέ στη χώρα μας, πήρε θέση ο Σωτήρης Αναγνωστόπουλος, Γενικός Γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή από το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, χαρακτηρίζοντας το συγκεκριμένο θέμα ένα από τα πιο δύσκολα ζητήματα που έχει να αντιμετωπίσει η ελληνική κυβέρνηση.
Τι δήλωσε
«Είναι ένας ειδικός φόρος για την κατανάλωση συγκεκριμένων προϊόντων. Πρόκειται για αυτά που κάνουν κακό στην υγεία όταν υπερκαταναλώνονται και αυτά που εισάγονται σχεδόν εξ ολοκλήρου στη χώρα. Αυτός ο φόρος λειτουργεί ως ισορροπιστής του εμπορικού μας ισοζυγίου. Γνωρίζετε ότι έχουμε εμπορικό έλλειμμα στο ισοζύγιο των αγαθών, με τον φόρο εξισορροπείται μερικώς. Η αύξηση του ελλείμματος, κατά 30-40% καταλαβαίνετε τι σημαίνει για το εμπορικό μας ισοζύγιο. Για τον λόγο αυτό θα πρέπει να παραμείνει, διαφορετικά θα επιβαρύνουμε τις γενιές στο μέλλον».
Ο κ. Αναγνωστόπουλος δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στις λύσεις που έχει δώσει η κυβέρνηση για την ελάφρυνση του κλάδου, δηλώνοντας συγκεκριμένα: «Στα χρόνια της διακυβέρνησής μας είχαμε μια σημαντική μείωση σειράς φόρων. Τα τελευταία 3 χρόνια έχει μειωθεί ο φορολογικός συντελεστής κατά αρκετές μονάδες Επιδοτούμε το ενεργειακό κόστος, μειώνουμε τα έξοδα των επιχειρήσεων και αυξάνουμε το μέσο εισόδημα του καταναλωτή, ο οποίος έχει περισσότερα χρήματα να ξοδέψει. Αναφορικά με τα πάγια έξοδα, μην ξεχνάτε ότι έχει επιβληθεί πλαφόν 3% στις αναπροσαρμογές για τις επαγγελματικές μισθώσεις έως το τέλος του 2028».