Η ΕΕ έχει θέσει στόχο να παράγει 10 εκατ. τόνους και να εισάγει έως το 2030 την αντίστοιχη ποσότητα. Επί του θέματος τοποθετήθηκε και η Επίτροπος Ενέργειας, Κάντρι Σίμσον.
«Η ΕΕ αξιοποιεί τις πρωτοβουλίες Team Europe και Global Gateway για την οικονομική στήριξη σχετικών έργων»
Υψηλούς στόχους έχει θέσει η ΕΕ σε επίπεδο ενέργειας, ενώ χαρακτηριστική είναι η αναφορά της Επιτρόπου Ενέργειας, Κάντρι Σίμσον, η οποία δήλωσε πως ο πρώτος διαγωνισμός πράσινου υδρογόνου στην ΕΕ αναμένεται να διεξαχθεί μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2024.
Η Κάντρι Σίμσον μιλώντας σε σχετικό workshop, μεταξύ άλλων τόνισε ότι τόσο η ευρωπαϊκή όσο και η παγκόσμια αγορά υδρογόνου έχουν καθοριστική σημασία για τη στρατηγική της ΕΕ στον τομέα αυτό.
«Ο στόχος μας είναι φιλόδοξος, αλλά είναι επίσης ρεαλιστικός και προοδευτικός. Διότι όλες οι προβλέψεις δείχνουν ότι η ευρωπαϊκή ζήτηση θα διπλασιαστεί τουλάχιστον κατά την περίοδο μεταξύ 2030 και 2040 και θα διπλασιαστεί και πάλι μετά από αυτό», πρόσθεσε το στέλεχος της ΕΕ.
Μάλιστα, η ίδια επικαλούμενη την πρόσφατη έκθεση του ΙΕΑ, υπογράμμισε ότι «ο όγκος υδρογόνου που παράγεται για εξαγωγές, αναμένεται να αυξηθεί κατά 70% την περίοδο μεταξύ 2030 και 2040. Επομένως, πρέπει οπωσδήποτε να προετοιμαστούμε για εισαγωγές παράλληλα με τη δική μας εγχώρια παραγωγή». Άξιο υπενθύμισης είναι ότι η ΕΕ έχει θέσει στόχο να παράγει 10 εκατ. τόνους και να εισάγει την αντίστοιχη ποσότητα, έως το 2030.
Στη συνέχεια σημείωσε πως, η ανάπτυξη μιας παγκόσμιας αγοράς υδρογόνου θα καταστήσει όλες τις χώρες παγκοσμίως εταίρους στην ευρωπαϊκή ενεργειακή μετάβαση. Δεν παρέλειψε όμως να τονίσει πως «Οι διεθνείς συμπράξεις που έχουμε συνάψει με τρίτες χώρες είναι ήδη μια οδός μέσω της οποίας αναπτύσσουμε μια παγκόσμια αγορά υδρογόνου. Η ΕΕ αξιοποιεί τις πρωτοβουλίες Team Europe και Global Gateway για την οικονομική στήριξη σχετικών έργων. Πιστεύουμε ότι ο καλύτερος τρόπος για την διεξαγωγή κοινού διαγωνισμού για εισαγωγή υδρογόνου είναι η Team Europe», προσθέτοντας ότι θα αξιοποιηθεί το H2Global για την κοινή προσέγγιση στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Υδρογόνου. Αυτό θα βοηθήσει να συγκεντρωθούν πόροι από τα κράτη μέλη με ευελιξία.