Άλμα 15% στις ευρωπαϊκές τιμές του φυσικού αερίου – Ο κίνδυνος έρχεται… από την Αυστραλία (!)

Σε κίνδυνο θα μπορούσαν να θέσουν τις εξαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου οι πιθανές απεργίες στην Αυστραλία.

 

Πάνω από 18% αυξήθηκαν τα ευρωπαϊκά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για το φυσικό αέριο, καθώς οι συζητήσεις στην Αυστραλία για τις απεργίες των εργαζομένων στα εργοστάσια που ανήκουν στις Chevron Corp. και Woodside Energy Group Ltd δεν έχουν οδηγήσει ακόμη σε συμφωνία. Έτσι δεν αποκλείεται να προκληθεί αναταραχή στον παγκόσμιο εφοδιασμό, αν τελικά οι εργαζόμενοι προχωρήσουν σε απεργίες, καθώς τα εν λόγω εργοστάσια αντιπροσωπεύουν πάνω από το 10% των παγκόσμιων προμηθειών υγροποιημένου φυσικού αερίου.

 

Οι λεπτομέρειες

Οι συνομιλίες μεταξύ των συνδικαλιστών και της Woodside Energy Group Ltd., μιας από τις δύο εταιρείες που διαχειρίζονται τις επηρεαζόμενες εγκαταστάσεις υγροποιημένου φυσικού αερίου, ήταν προγραμματισμένες να διεξαχθούν την Τρίτη 15 Αυγούστου. Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες οι συζητήσεις σημείωσαν μια κάποια πρόοδο, ωστόσο οι δύο πλευρές δεν ήταν ακόμη κοντά σε συμφωνία ενόψει μιας πιθανής απόφασης για απεργία την Παρασκευή.

 

Οι πιθανές απεργίες θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο τις εξαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου. Αν και η Ευρώπη αγοράζει σπάνια αυστραλιανό φυσικό αέριο, θα κληθεί να ανταγωνιστεί με άλλες χώρες της Ασίας για τα φορτία αντικατάστασης.

 

Σε δήλωση του ο διευθύνων σύμβουλος της πλοιοκτήτριας Flex LNG Ltd. στο Όσλο (η οποία κατέχει και διαχειρίζεται δεξαμενόπλοια φυσικού αερίου), Oystein Kalleklev, ανέφερε ότι:

 

«Η πιθανή απεργία έρχεται σε μια εποχή που η αγορά φυσικού αερίου βρίσκεται σε επισφαλή κατάσταση, παρόλο που οι τιμές έχουν πέσει και είναι σε σχετικά χαμηλά επίπεδα σε σύγκριση με το πρόσφατο παρελθόν»

 

Τέλος να σημειωθεί πως το μέγεθος της επηρεαζόμενης ετήσιας χωρητικότητας της Αυστραλίας είναι 2,5 φορές -περίπου- μεγαλύτερο από αυτό του αμερικανικού Freeport LNG στο Τέξας, όπου μια πολύμηνη διακοπή λειτουργίας από έκρηξη και πυρκαγιά τον Ιούνιο του 2022 αναστάτωσε τις αγορές.