Φτιάξε τα δικά σου κράκερ με βρώμη, ρίγανη και λιαστή ντομάτα

Φτιάξτε τα δικά σας κράκερ με τα πιο υγιεινά υλικά που έχετε στο σπίτι, και συνοδεύστε με αυτά κάθε γεύμα σας.

 

Τα κράκερ είναι επίπεδα, ξηρά ψημένα μπισκότα που συνήθως παρασκευάζεται με αλεύρι. Αρώματα ή καρυκεύματα, όπως αλάτι , βότανα, σπόροι ή τυρί, μπορούν να προστεθούν στη ζύμη ή να πασπαλιστούν από πάνω πριν το ψήσιμο. Αξιοσημείωτο είναι μάλιστα πως συχνά χαρακτηρίζονται ως ένας θρεπτικός και βολικός τρόπος για να καταναλώσετε μια βασική τροφή ή δημητριακά .

 

Τα κράκερ μπορούν να καταναλωθούν μόνα τους, αλλά μπορούν επίσης να συνοδεύσουν άλλα τρόφιμα όπως τυρί ή φέτες κρέατος, φρούτα, ντιπ ή μαλακά αλείμματα όπως μαρμελάδα, βούτυρο, φυστικοβούτυρο, πατέ ή μους. Τέλος, τα ήπια ή ήπια κράκερ χρησιμοποιούνται μερικές φορές ως καθαριστικό ουρανίσκου σε δοκιμές προϊόντων τροφίμων ή δοκιμές γεύσης, μεταξύ των δειγμάτων.

 

Υλικά

(*για 5-6 άτομα)

  • 235 γρ. νιφάδες βρόμης
  • 235 γρ. αλεύρι φαγόπυρου
  • 60 γρ. λιναρόσπορο
  • 8 γρ. μαγιά
  • 1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
  • 60 γρ. ελαιόλαδο
  • 110 γρ. νερό
  • 2 γρ. ρίγανη
  • 50 γρ. λιαστή ντομάτα

 

Εκτέλεση

  1. Αρχικά, περάστε τη λιαστή ντομάτα από το μπλέντερ.
  2. Στη συνέχεια, βάλτε στο μίξερ όλα τα υπόλοιπα υλικά μαζί με τη λιαστή ντομάτα και ζυμώστε.
  3. Όταν ομογενοποιηθεί το ζυμάρι, τυλίξτε το με μία μεμβράνη και αφήστε το σε δροσερό μέρος για 1 ώρα, μέχρι να «ξεκουραστεί».
  4. Έπειτα, με την βοήθεια ενός πλάστη, ανοίξτε τη ζύμη σε φύλλο και κόψτε σε ό,τι σχήμα θέλετε να έχουν τα κράκερ.
  5. Τέλος, ψήστε στον αέρα στους 170ºC, για 15 λεπτά.

 

 

 

*Η συνταγή είναι του σεφ Γιάννη Στανίτσα από το βιβλίο της δρας Μαρίας Ψωμά, “Τρώω ελληνικά και αδυνατίζω”.