Για ακόμη μία ημέρα δοκιμάζεται ο Έβρος και η Ροδόπη. Ανεξέλεγκτα είναι τα μέτωπα της φωτιάς, ενώ συνεχώς γίνονται νέες αναζωπυρώσεις.
Τον πύρινο εφιάλτη ζει για ακόμη μία ημέρα ο Έβρος και η Ροδόπη, καθώς οι πύρινες γλώσσες «καταπίνουν» τα πάντα στο πέρασμα τους, ενώ συνεχείς είναι οι αναζωπυρώσεις στις εκεί περιοχές δυσκολεύοντας ακόμη περισσότερο τους πυροσβέστες, που εδώ και τέσσερα 24ωρα προσπαθούν να τιθασεύουν και να κατασβήσουν τις φλόγες.
Ήδη οι πυροσβεστικές δυνάμεις δίνουν μάχη στα πύρινα μέτωπα της Δαδιάς, της Μελίας, της Λεπτοκαρυάς και της Συκορράχης.
Σύμφωνα με πληροφορίες η φωτιά κατευθύνεται μέσα στο χωρίο Αύρα, ενώ ένα νέο μέτωπο έχει ξεσπάσει προς την Κίρκη. Την ίδια ώρα, οι πυροσβεστικές δυνάμεις με τους εθελοντές και τις τοπικές Αρχές δημιουργούν πυρετωδώς αντιπυρικές ζώνες ώστε να σταματήσει η καταστροφική πορεία της πυρκαγιάς.
Να σημειωθεί πως οι εστίες φωτιάς έχουν δημιουργήσει ένα τεράστιο μέτωπο 15-20 χιλιομέτρων με κατεύθυνση προς τη Ροδόπη, ταυτόχρονα συνεχίζει να καίγεται η Αλεξανδρούπολη, ενώ το 112 ήχησε το μεσημέρι της Τετάρτης για εκκένωση στους οικισμούς Μελία και Κοίλα προς Φέρες.
Όσον αφορά την Εγνατία Οδό αυτή είναι κλειστή από τις 14:00μ.μ, ενώ κλειστή είναι και η παλιά Εθνική Οδός από Αλεξανδρούπολη προς Κομοτηνή λόγω των συνεχόμενων αναζωπυρώσεων.
Σημειώνεται πως χιλιάδες κάτοικοι απομακρύνθηκαν από τα σπίτια τους και μεταφέρθηκαν στην Αλεξανδρούπολη, ενώ η χθεσινή ημέρα σημαδεύτηκε από τον θάνατο που βρήκαν τουλάχιστον 18 μετανάστες -μεταξύ των οποίων δύο παιδιά- στο δάσος της Δαδιάς.
Δύσκολη η κατάσταση και λόγω ανέμων
Παρακολουθώντας την πορεία του μετώπου στη Δαδιά, οι δασικές υπηρεσίες του Νομού σε συνάρτηση και με τους βορειοανατολικούς ανέμους που πνέουν στην περιοχή οδηγώντας την πύρινη απειλή νοτιοδυτικά και μόλις συναντήσει μία ρεματιά να δημιουργεί μέτωπα με γεωμετρική πρόοδο, εκτιμούν ότι αν δεν τελειώσει η πυρκαγιά της Δαδιάς που είναι βορειότερα δεν θα ηρεμήσει ο νότιος Έβρος, όπως χαρακτηριστικά λένε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Σχετικά με τους κατοίκους που εκκένωσαν χθες τα σπίτια τους σε Κίρκη, Άβαντα, Μαΐστρο, Άβαντα, Χηλή παραμένουν εκτός, καθώς υπάρχει πάντα ο κίνδυνος αναζωπυρώσεων.
Υπενθυμίζεται πως οι οικισμοί του Άβαντα, της Νίψας και του Δωρικού απειλήθηκαν τις προηγούμενες μέρες τόσο από την πυρκαγιά της Μελίας όσο και της Δαδιάς με τη δεύτερη να απειλεί και πάλι τον Άβαντα αν φύγει νοτιοδυτικά λόγω των βορειοανατολικών ανέμων.
Τεράστιες οι καταστροφές
Πολλές είναι οι πληγείσες περιοχές λόγω του πύρινου εφιάλτη, με τις μεγαλύτερες καταστροφές να έχουν σημειωθεί στην Παλαγία, όπου έγιναν παρανάλωμα του πυρός σπίτια και αυτοκίνητα.
Από τις πυρκαγιές σημειώθηκαν απώλειες ζωικού κεφαλαίου και καλλιεργήσιμων εκτάσεων στον Έβρο, ενώ ισοπεδώθηκαν ποιμνιοστάσια, υποδομές, αποθήκες και γεωργικά μηχανήματα.
Σύμφωνα με τον προϊστάμενο του υποκαταστήματος του ΕΛΓΑ στην Αλεξανδρούπολη (με ευθύνη και στις περιοχές Ξάνθης, Ροδόπης και Έβρου), κ. Δημήτρη Πανταζή, μέχρι στιγμής (με βάση επιβεβαιωμένα στοιχεία) στην περιοχή του Έβρου έχουν καεί 1.200 μελίσσια και κυψέλες, σε σύνολο 26.264 σε Νότιο Έβρο, Σουφλί και Αλεξανδρούπολη, στην οποία και εντοπίζονται τα 16.068, ενώ απανθρακώθηκαν λόγω της φωτιάς 910 μικρόσωμα ζώα, με την πλειονότητά τους να είναι κατσίκια και πρόβατα, 30 αρνάκια και οκτώ αγελάδες.
Ο ίδιος μάλιστα σημείωσε ότι «πρόκειται για τεράστια καταστροφή», προσθέτοντας ότι «οι προαναφερόμενες απώλειες έχουν καταγραφεί και σήμερα αναμένεται να κλείσουν από τον ΕΛΓΑ».