Οι Θεσμοφοριάζουσες του Αριστοφάνη έρχεται στο Φεστιβάλ Αισχύλεια 2022

Αναμένεται να παρουσιαστεί στο Φεστιβάλ Αισχύλεια 2022 η κορυφαία κωμωδία του Αριστοφάνη «Θεσμοφοριάζουσες», σε σκηνοθεσία Γιάννη Μπέζου.

 

Οι Θεσμοφοριάζουσες του Αριστοφάνη, σε σκηνοθεσία Γιάννη Μπέζου, παρουσιάζονται στο Φεστιβάλ Αισχύλεια 2022, στο Παλαιό Ελαιουργείο της Ελευσίνας στις 2 Σεπτεμβρίου.

 

Το έργο του Αριστοφάνη

Οι Θεσμοφοριάζουσες είναι κωμωδία του Αριστοφάνη, που έγραψε και παρουσίασε το 411 π.Χ. πιθανότατα στα Μεγάλα Διονύσια. Είναι μια σάτιρα στο πρόσωπο και τα έργα του Ευριπίδη. Εκμεταλλευόμενος την αντιπάθεια του αρχαίου τραγικού για τις γυναίκες, τον παρουσιάζει να συγκρούεται με αυτές κατά τη διάρκεια της μεγάλης τους γιορτής, των Θεσμοφορίων. Θεωρείται ένα από τα καλύτερά του έργα και παρουσιάστηκε την ίδια χρονιά με μια άλλη γνωστή κωμωδία του, τη Λυσιστράτη.

Το κορυφαίο έργο του Αριστοφάνη παρουσιάστηκε για πρώτη φορά από το Εθνικό Θέατρο Ελλάδας στις 29 Ιουνίου 1958, στο Αρχαίο θέατρο Επιδαύρου, σε μετάφραση Θρασύβουλου Σταύρου και σκηνοθεσία Αλέξη Σολομού. Μεταξύ άλλων στην παράσταση έπαιζαν οι Μιχάλης Καλογιάννης, Χριστόφορος Νέζερ, Παντελής Ζερβός, Θόδωρος Ανδριακόπουλος, Πέτρος Λοχαΐτης, Ευαγγελία Σαμιωτάκη, Ελένη Χαλκούση, Τζένη Καρέζη, Δέσπω Διαμαντίδου, Κική Ρέππα, Πόπη

 

Σκηνοθετικό σημείωμα

Ο σκηνοθέτης της κωμωδίας «Θεσμοφοριάζουσες» του Αριστοφάνη, κ.  Γιάννης Μπέζος, μίλησε σχετικά το έργο: «Σε καιρούς που δοκιμάζεται η δημοκρατία και κινδυνεύει η κοινωνική συνοχή, ανθίζει η δημιουργικότητα των μεγάλων ποιητών. Η Αθήνα του τέλους του 5ου αιώνα π.Χ. βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο. Μέσα από την «θέση» και τις «θέσεις» των γυναικών, με αφορμή μία γιορτή – τα Θεσμοφόρια – και καυτηριάζοντας την προκλητική στάση ανδρών, διανοουμένων και πολιτικολογούντων, με όχημα τις δραματουργικές παραξενιές του μεγάλου Ευριπίδη, ο εξίσου μεγάλος Αριστοφάνης μας αποκαλύπτει τα προτερήματα και τις αδυναμίες των προγόνων μας, που δεν διαφέρουν και πολύ από τις σημερινές. Όλα αυτά βέβαια, μέσα από την κωμική του καρδιά και διάθεση. Άλλωστε, το γέλιο είναι η μεγάλη παρηγοριά του λαού και οι μεγάλοι κωμικοί ποιητές είναι γνήσια λαϊκοί. Δηλαδή, μας κάνουν να θυμόμαστε και να ονειρευόμαστε ταυτόχρονα. Οι ψευτολαϊκοί απλώς κολακεύουν τις ευτελείς μας συνήθειες».

 

Ταυτότητα παράστασης

 

Διανομή

Μνησίλοχος: Γιάννης Μπέζος

Ευριπίδης: Βλαδίμηρος Κυριακίδης

Κρίτυλλα: Φωτεινή Μπαξεβάνη

Αγάθωνας/Τοξότης: Λαέρτης Μαλκότσης

Χορός: Νίκη Σερέτη

Χορός: Γιάννα Παπαγεωργίου

Κλεισθένης: Παναγιώτης Κατσώλης

Χορός: Αρετή Πασχάλη

Χορός: Λήδα Καπνά

Υπηρέτης: Αλέξης Βιδαλάκης

Πρύτανης: Σταύρος Μαρκάλας

Χορός: Ντένια Στασινοπούλου

Χορός: Κωνσταντίνα Νταντάμη

Χορός: Αγγελική Γρηγοροπούλου

Χορός: Eλένη Ζαχοπούλου

Χορός: Μανταλένα Καραβάτου

 

Συντελεστές

Μετάφραση: Μύρης (Κ. Γεωργουσόπουλος)

Σκηνοθεσία: Γιάννης Μπέζος

Πρωτότυπη μουσική – σύνθεση: Φοίβος Δεληβοριάς

Ενορχήστρωση: Σταμάτης Σταματάκης

Σκηνικά: Γιώργος Γαβαλάς

Κοστούμια: Βασιλική Σύρμα

Κίνηση: Σεσίλ Μικρούτσικου

Φωτισμοί: Χρήστος Τζιόγκας

Διαφήμιση – Social Media: Renegade Media/Βασίλης Ζαρκαδούλας

Φωτογραφίες, βίντεο: Δημήτρης Μακρής

Μουσική διδασκαλία: Νεφέλη Φασούλη

Βοηθός σκηνοθέτη: Σταύρος Μαρκάλας

Βοηθός ενδυματολόγου: Κωνσταντίνα Δακτυλίδη

 

Παραγωγή: Θεατρικές Επιχειρήσεις Τάγαρη

Οργάνωση παραγωγής: Ντόρα Βαλσαμάκη

Προβολή – επικοινωνία: Μαρκέλλα Καζαμία