Συγκλονίζει η μαρτυρία της Μπαϊντά για το πως οι Τούρκοι τους έσπρωξαν σε ελληνικό έδαφος. Για «push forward» κάνει λόγο ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου κ. Νότης Μηταράκης.
Προκλητικές είναι οι νέες πληροφορίες που αντικρίζουν το φως της δημοσιότητας μέσω της μαρτυρίας μίας γυναίκας, που είναι μέλος των 38 συνολικά μεταναστών οι οποίοι βρέθηκαν σε νησίδα στον Έβρο. Σύμφωνα με τα λεγόμενα της γυναίκας, η οποία βρίσκεται επί Ελληνικού εδάφους, οι Τούρκοι χρησιμοποίησαν την ομάδα αυτή των μεταναστών για να ασκήσουν πίεση στην χώρα μας.
Πιο συγκεκριμένα η γυναίκα, που ακούει το όνομα Μπαϊντά, αποκάλυψε στο Channel 4 πως οι Τούρκοι τους έσπρωξαν δύο φορές σε νησίδες στον Έβρο διαχωρίζοντάς τους μάλιστα σαν σε ποδοσφαιρικό αγώνα. Συγκεκριμένα ανέφερε: «Οι Τούρκοι μας χώρισαν δύο φορές. Ήμασταν 50 άνθρωποι που μας απέλασαν από την Τουρκία σε ελληνικό νησί. Τότε οι Τούρκοι μας έσπρωξαν σε δεύτερο νησί και πέταξαν πολλά άτομα σε αυτό το νησί και μας χώρισαν σαν να ήμασταν σε ποδοσφαιρικό αγώνα, μεταξύ των δύο πλευρών, την ελληνική και την τουρκική».
Αξιοσημείωτο είναι πως η Μπαϊντά το προηγούμενο διάστημα με αναρτήσεις της και φωτογραφίες έδινε το στίγμα για το δράμα που ζούσε η ομάδα των μεταναστών επί τουρκικού εδάφους.
Το σύνολο της περιπέτειας τους καταγράφηκε και επισήμως από τις ελληνικές αρχές, όπως αποκάλυψε χθες ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, μετά την επίσκεψή του στο ΚΥΤ Φυλακίου στον Έβρο.
Δήλωση του υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου
Ο Νότης Μηταράκης, υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, από το πρωί έχει μεταβεί στο ΚΥΤ Φυλακίου στον Έβρο για τους 38 μετανάστες που πέρασαν σε ελληνικό έδαφος. Σε δήλωση του επί του θέματος ο κ. Μηταράκης ανέφερε: «Βρέθηκε μία ομάδα 38 μεταναστών, 35 Σύριοι και 3 Παλαιστίνιοι που εισήλθαν στο ελληνικό έδαφος. Κατά δήλωσή τους, για πρώτη φορά εισήλθαν στο ελληνικό έδαφος στις 14 Αυγούστου. Κρύφτηκαν για μία μέρα, μετά έστειλαν το στίγμα τους. Όταν το στίγμα τους βρέθηκε από τις ελληνικές Αρχές, κινητοποιήθηκαν, βρέθηκε το γκρουπ, μεταφέρθηκε στο φυλάκιο, παρείχαμε ιατρική περίθαλψη, είναι όλοι πολύ καλά στην υγεία τους. Μια γυναίκα έγκυος μεταφέρθηκε για προληπτικούς λόγους στο νοσοκομείο, χαίρουν καλής υγείας. Το δεύτερο πολύ σημαντικό που προκύπτει από τις καταθέσεις τους, ήρθαν στην τουρκική όχθη του ποταμού, σπρώχτηκαν προς τη νησίδα από τις τουρκικές Αρχές. Επισήμως, οι τουρκικές Αρχές συνέλαβαν αυτούς τους μετανάστες εντός Τουρκίας, δεν τους έδωσαν το δικαίωμα να υποβάλουν αίτηση διεθνούς προστασίας, όπως δεσμεύεται η Τουρκία να κάνει από το διεθνές δίκαιο. Αντίθετα, η Τουρκική Χωροφυλακή τους έφερε στην όχθη του Έβρου και με απειλή χρήσης βίας τους πίεσε να έρθουν προς την Ελλάδα», πρόσθεσε επίσης πως «Το τρίτο που θέλω να πω είναι ότι από τις καταθέσεις προκύπτει πως ένα παιδί 5 ετών έχασε τη ζωή του σε τουρκικό έδαφος και αυτό είναι δυσάρεστο. Θα κινηθούμε μέσω του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθρού Ημισελήνου ώστε να μπορέσει να βρεθεί το σώμα του παιδιού στην τουρκική νησίδα και να ταφεί με αξιοπρέπεια από την οικογένειά της».
Στη συνέχεια ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου επανέλαβε ότι η εν λόγω νησίδα είναι εκτός των ορίων της ελληνικής επικράτειας, όπως προκύπτει από τα επίσημα στοιχεία που πληρούνται από το πρωτόκολλο του 1926 της Αθήνας, το οποίο καθόρισε τα σύνορα μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας στον Έβρο.
Σύμφωνα με τον ίδιο η δικογραφία για την υπόθεση των 38 μεταναστών δεν έχει ολοκληρωθεί, ενώ πρόκειται να εξεταστούν από τις αρμόδιες ανακριτικές Αρχές της ΕΛ.ΑΣ., τονίζοντας μάλιστα πως το σημαντικό μήνυμα είναι πως «αυτοί οι άνθρωποι έφτασαν στον Έβρο διότι η Τουρκία τους πίεσε με τη βία να περάσουν παράνομα τα σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης».
Αξιοσημείωτο είναι επίσης πως ο κ. Μηταράκης στην αγγλική του δήλωση χρησιμοποίησε τον όρο «push forward» για να υποδηλώσει την βιαιότητα με την οποία οι τουρκικές αρχές έσπρωξαν τους μετανάστες συνόρων, την στιγμή που βάσει της συμφωνίας με την ΕΕ του 2016 υποχρεώνονταν να τους παράσχουν ανθρωπιστική βοήθεια.
Το μήνυμα του Μηταράκη στην Τουρκία
Ο κ. Μηταράκης κατόπιν των δηλώσεων του σχετικά με τους 38 μετανάστες, δε παρέλειψε να στείλει και νέο μήνυμα στην Τουρκία, τονίζοντας πως «πρέπει να σεβαστεί τις υποχρεώσεις που έχει από το διεθνές δίκαιο. Μόλις οι μετανάστες βρέθηκαν σε ελληνικό έδαφος, αμέσως παρείχαμε την προστασία που προβλέπει η ελληνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία».