Τα αλκοολούχα ποτά και ιδιαίτερα οι μπύρες είναι ροφήματα με ιδιαίτερα αυξημένη κατανάλωση τους καλοκαιρινούς μήνες λόγω των υψηλών θερμοκρασιών αλλά και του τουρισμού, και σίγουρα είναι αναπόσπαστο κομμάτι της διασκέδασης τόσο των νέων όσο και των μεγαλύτερων ηλικιών. Ωστόσο, πολλές είναι οι δυσκολίες που έχει να αντιμετωπίσει ο συγκεκριμένος κλάδος τα τελευταία χρόνια, αφού η υψηλή φορολογία, οι αυξήσεις στην ενέργεια και ο πληθωρισμός έχουν φέρει τις εταιρείες αντιμέτωπες με πολλά και μεγάλα εμπόδια που καλούνται να ξεπεράσουν.
Την έκταση των προβλημάτων επιβεβαιώνει και πρόσφατη μελέτη του ΙΟΒΕ, η οποία παρουσιάζει ενδιαφέροντα στοιχεία για την εξέλιξη της κατάστασης.
Μελέτη του ΙΟΒΕ
Σύμφωνα με την μελέτη του ΙΟΒΕ διαπιστώθηκε:
- Κατά την περίοδο 2009-2010 η κλιμάκωση των συντελεστών του ειδικού φόρου κατανάλωσης (ΕΦΚ) στα αλκοολούχα ποτά οδήγησε στη μείωση της κατανάλωσης και στην υποκατάσταση τμήματος της νόμιμης αγοράς από παράνομα αλκοολούχα ποτά, τάσεις που ενισχύθηκαν και από τη μείωση του διαθέσιμου εισοδήματος των καταναλωτών.
- Μεγάλο πρόβλημα για την αλυσίδα εφοδιασμού αλκοολούχων ποτών ήταν και η κατάσταση της πανδημίας, η οποία επηρέασε δραματικά την κατανάλωση [ιδιαίτερα την επιτόπια (on-trade)] λόγω των αναγκαστικών lockdown στην εστίαση αλλά και του περιορισμού της τουριστικής κίνησης. Πιο αναλυτικά, μειώθηκε η κατανάλωση αλκοολούχων ποτών κατά 65% το 2020 και ανέκαμψε το 2021, χωρίς όμως να επανέλθει στο επίπεδο πριν την έναρξη της πανδημίας. Όσον αφορά τις νόμιμες καταγεγραμμένες πωλήσεις αλκοολούχων ποτών, το 2021 βρίσκονταν στο 90% του επιπέδου του 2019 και στο 50% σε σύγκριση με το 2009.
- Η συνολική συμβολή της ευρύτερης εφοδιαστικής αλυσίδας αλκοολούχων ποτών στην ελληνική οικονομία είναι ιδιαίτερα σημαντική, καθώς το 2021 συνεισέφερε 1,75 δισ. ευρώ στο ΑΕΠ και υποστήριξε 61 χιλιάδες θέσεις εργασίας πλήρους απασχόλησης.