Μία πανεύκολη συνταγή για τα αγαπημένα μας donuts, χωρίς ιδιαίτερο κόπο καθώς δε χρειάζεται να έχουμε μίξερ για να τη φτιάξουμε. Παρακάτω δείτε αναλυτικά τα υλικά και την εκτέλεση.
Υλικά
- 3 κούπες αλεύρι γ.ο.χ.
- 2 κ.σ. ζάχαρη
- 1 κούπα χλιαρό νερό
- 1 φακελάκι ξηρή μαγιά
- 1 βανίλια
- λάδι για το τηγάνισμα
- ζάχαρη για το πασπάλισμα
Για το γλάσο
- 150γρ. ζάχαρη άχνη
- 1 βανίλια
- 1κ.σ. λιωμένο βούτυρο
- λίγο χλιαρό νερό
Εκτέλεση
- Σε ένα μεγάλο μπολ τοποθετείστε το αλεύρι, την ζάχαρη, τη μαγιά, τη βανίλια και σιγά-σιγά προσθέστε το χλιαρό νερό.
- Ανακατέψτε καλά το μείγμα (με τα χέρια) ώσπου η ζύμη να μην κολλάει στα χέρια σας.
- Αφήστε το ζυμάρι να ξεκουραστεί για 1 ώρα περίπου, σκεπασμένο με πετσέτα.
- Στη συνέχεια αλευρώστε μια επιφάνεια στην οποία θα δουλέψετε τη ζύμη, και ανοίξτε το ζυμάρι σε πάχος 0,5 εκ.
- Με κουπ πατ ή με ένα ποτήρι εναλλακτικά, κόψτε σε στρογγυλά κομμάτια (για όσους επιθυμούν να κάνουν μια τρύπα στη μέση, μπορούν με ένα ακόμη πιο μικρό κουπ πατ να κάνουν τρύπα στα μεγάλα στρογγυλά κομμάτια ζύμης).
- Όσο κάνετε τα donuts, βάλε λάδι στην φωτιά να καίει.
- Αφού κάψει αρκετά τα λάδι, χαμήλωσε το μάτι της κουζίνας στο μισό και ρίξε μέσα τα donuts και άφησε τα να ροδίσουν.
- Αφού ροδίσουν βγάλτε τα στην άκρη σε απορροφητικό χαρτί, και αφού κρυώσουν ελαφρώς πασπαλίστε τα με ζάχαρη (εκτός αν τοποθετήσετε γλάσο, οπότε αφήστε τα να στραγγίζουν).
Για το γλάσο
- Ανακατέψτε την άχνη ζάχαρη με το βούτυρο και τη βανίλια.
- Έπειτα ρίξτε σιγά-σιγά το χλιαρό νερό, μέχρι το γλάσο να είναι σχετικά ρευστό.
- Τοποθετήστε τα donuts στο γλάσο και αφήστε τα σε μια σχάρα με ένα ταψί από κάτω για να στραγγίσουν.