Υλικά
- 500 ml γάλα πλήρες
- 150 γρ. ζάχαρη
- 140 γρ. μαύρη σοκολάτα κουβερτούρα
- 2 λουβιά φυσικής βανίλιας
- 6 κρόκοι μεσαίων αυγών της ημέρας
- 1 κόκκος καφέ (προαιρετικά)
- 250 ml κρέμα γάλακτος πλήρης
Εκτέλεση
- Σχίζουμε στη μέση κατά μήκος τις βανίλιες και ξύνουμε σε ένα μπολ τα σποράκια από το εσωτερικό.
- Έπειτα χτυπάμε την κρέμα γάλακτος (ελαφρά) μέχρι να αρχίσει να πήζει.
- Στην συνέχεια, σε μία κατσαρόλα ρίχνουμε το γάλα και τα λουβιά της βανίλιας και τον κόκκο καφέ, και τα βάζουμε να βράσουν σε δυνατή φωτιά.
- Αφού πάρει μια-δυο βράσεις βγάζουμε την κατσαρόλα από την φωτιά και με μια πετσέτα την σκεπάζουμε για περίπου 15′.
- Σε μπολ έπειτα βάζουμε τους κρόκους, τα σποράκια της βανίλιας και τη ζάχαρη και χτυπάμε με το μίξερ, μέχρι το μείγμα να πήξει και να πάρει ανοιχτό κρεμ χρώμα.
- Τοποθετούμε και πάλι στη φωτιά την κατσαρόλα με το γάλα και περιμένουμε να φτάσει πάλι σε βρασμό.
- Έπειτα, χαμηλώνουμε τη φωτιά, ρίχνουμε λίγο από το καυτό γάλα στο μείγμα των αυγών ανακατεύοντας, και κατόπιν ρίχνουμε όλο το μείγμα των αυγών στο γάλα.
- Σιγοβράζουμε ανακατεύοντας συνεχώς με ξύλινο κουτάλι, μέχρι το μείγμα να πήξει και να γίνει κρεμώδες, γύρω για 5′ (αν χρησιμοποιείτε θερμόμετρο, η θερμοκρασία πρέπει να φτάσει τους 85 βαθμούς Κελσίου).
- Έπειτα, ρίχνουμε την κρέμα γάλακτος και ανακατεύουμε καλά και αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει. Στη συνέχεια το αφήνουμε στο ψυγείο για 3-4 ώρες πριν το βάλουμε στην παγωτομηχανή (κατόπιν, ακολουθούμε τις οδηγίες της μηχανής). Σε περίπτωση που δεν έχουμε μηχανή, τότε το βάζουμε σε μεταλλικό δοχείο και ακολουθούμε την ενδεδειγμένη διαδικασία.
- Πριν πήξει τελείως, λιώνουμε την κουβερτούρα και την περιχύνουμε στο σχεδόν στέρεο παγωτό και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι, σπάζοντας τις πλάκες της σοκολάτας που σχηματίζονται σε μικρά κομματάκια.