Καθώς οδεύουμε προς το χειμώνα, μιας και το φθινόπωρο έχει κάνει ήδη την είσοδό του, πολλοί από εμάς επιθυμούμε να βάλουμε σε μία “τάξη” τόσο τη ζωή μας όσο και τον οργανισμό μας από την κραιπάλη του καλοκαιριού. Να, λοιπόν, μερικές απαντήσεις σε καίριες ερωτήσεις που αφορούν τη σωστή διατροφή και ενίσχυση του ανοσοποιητικού μας από τη Διαιτολόγο-Διατροφολόγο, Αγγελική Αλεξιάδου.
Θέλω να ξεκινήσω υγιεινή διατροφή αλλά σκέφτομαι το οικονομικό κόστος. Τι μπορώ να κάνω;
Υγιεινή διατροφή σημαίνει ισορροπία γευμάτων και οργάνωση, επομένως και οικονομία. Μία επίσκεψη στον διαιτολόγο μπορεί να σας βοηθήσει να μάθετε ποιες είναι οι πραγματικές εβδομαδιαίες ανάγκες. Αυτό μπορεί να σας βοηθήσει να μην αγοράζετε παραπάνω τρόφιμα από όσα χρειάζεστε και αυτόματα να μειώνονται τα περιττά έξοδα της εβδομάδας σας. Υγιεινή διατροφή δεν σημαίνει και ακριβά προϊόντα.
Ποια κριτήρια θα βοηθούσαν για τη διατροφική αξιολόγηση συμπληρωμάτων διατροφής;
Τα βασικά κριτήρια είναι βάρος, κλινική εικόνα διαιτωμένου (π.χ. κατάσταση υγείας και αιματολογικές εξετάσεις), ιδιαιτερότητα στο φαγητό (π.χ. χορτοφαγία), ελλείψεις που προκύπτουν από τον οργανισμό κ.α.
Κάθε άτομο έχει τελείως διαφορετικές ανάγκες από το οποιοδήποτε άλλο. Γι‘ αυτό και στοχεύουμε πάντα στην εξατομίκευση.
Μπορείτε να μας δώσετε κάποιες διατροφικές συμβουλές για υγεία και μακροζωία;
Βασική προτεραιότητα του ατόμου πρέπει να είναι η ψυχική του υγεία. Το άγχος και το στρες συμβάλλουν σε μη επιθυμητά αποτελέσματα. Άλλοι παράγοντες είναι η σωστή ενυδάτωση, η φυσική δραστηριότητα του ατόμου ενεργά, η ισορροπία μακροθρεπτικών συστατικών, βιταμινών και μετάλλων μέσα
στην ημέρα κ.α.
Πως μπορώ να καταλάβω πόσες θερμίδες πρέπει να καταναλώνω καθημερινά;
Κάθε άτομο έχει τελείως διαφορετικές ανάγκες από το οποιοδήποτε άλλο. Γι‘ αυτό και στοχεύουμε πάντα στην εξατομίκευση. Οι συνολικές θερμίδες που χρειάζεται να καταναλώσετε βασίζονται στη μέτρηση του βασικού μεταβολισμού με τον συνδυασμό της φυσικής δραστηριότητας και άλλους παράγοντες.
Πόσα πρέπει να είναι συνολικά τα γεύματα της ημέρας και ποια η μεταξύ τους απόσταση;
Προτείνω πέντε γεύματα μέσα στην ημέρα, τα τρία θα είναι τα κύρια γεύματα (πρωινό, μεσημεριανό, βραδινό) και τα δύο θα είναι τα σνακ μας, με απόσταση τριών έως τεσσάρων ωρών μεταξύ τους. Τα μικρά και συχνά γεύματα συμβάλλουν στη ρύθμιση του μεταβολισμού, στον έλεγχο της πείνας και στην ρύθμιση της γλυκόζης του αίματος.
Πόσο νερό πρέπει να πίνω και πότε είναι καλύτερα, πριν, κατά τη διάρκεια ή μετά το γεύμα;
Η ενυδάτωση του οργανισμού πρέπει να γίνετε καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας με μικρές ποσότητες νερού, ώστε το σώμα να ενυδατώνεται σωστά σε ποσότητα από οκτώ ποτήρια/ημέρα και πάνω. Υπάρχουν αντικρουόμενες απόψεις για την κατανάλωση νερού κατά τη διάρκεια του γεύματος, ωστόσο εγώ προτείνω ένα ποτήρι νερό 30 λεπτά πριν το γεύμα και ένα ποτήρι νερό 30 λεπτά μετά το γεύμα.
Δεν μου αρέσουν τα φρούτα και οι σαλάτες. Με τι μπορώ να τα αναπληρώσω;
Τα φρούτα και τα λαχανικά μπορούμε πολύ εύκολα να τα εντάξουμε στην διατροφή μας κρύβοντάς τα στα αγαπημένα μας φαγητά. Άλλοι τρόποι κατανάλωσής τους μπορεί να είναι η δημιουργία φυσικών χυμών ή μπάρες δημητριακών ή smoothie με γάλα, γιαούρτι, λίγο μέλι και 1-2 φρούτα.
Πώς μπορώ να ξυπνήσω τον μεταβολισμό μου;
Βοηθητικός ρόλος στην αφύπνιση του μεταβολισμού είναι η ένταξη φυσικής δραστηριότητας στην ζωή μας, η σωστή ενυδάτωση, η ισορροπία γευμάτων, η ποικιλία τροφίμων και η χορήγηση συμπλέγματος βιταμινών εάν θεωρείται απαραίτητο.
Με ποιες τροφές μπορούμε να ενισχύσουμε το ανοσοποιητικό μας;
Τρόφιμα που θα κρατήσουν το ανοσοποιητικό μας σύστημα σε «φόρμα» είναι κυρίως οι ποικιλίες φρούτων και λαχανικών, τα γαλακτοκομικά προϊόντα, το πράσινο τσάι και η ποικιλία σε θαλασσινά και ψάρια.
Store | Aggeliki Alexiadou, City | Δράμα, Address | Γ. Παπανδρέου 25, Contact | 25210 30380